«Ὁ Ἕλλην ἀληθῶς ἐγεννήθει ἴνα φιλοσοφῆ, διότι ἐγεννήθη διδάσκαλος τῆς ἀνθρωπότητος» Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ...

ΤΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ...

ΤΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ...
Βοηθήστε κι εσείς τους ασθενείς γύρω σας στέλνοντας στο e-mail: - s.orthodoxias@gmail.com - ή συμπληρώνοντας στην φόρμα επικοινωνίας, τα ονόματα ασθενών και σημειώστε και την ασθένειά τους, προκειμένου να τους μνημονεύουμε στις Παρακλήσεις των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων και της Παναγίας Βασίλισσας... γίνε κι εσύ ένας κρίκος της ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ!!!

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Oμιλία εις την Β΄ Κυριακή Νηστειών - Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς
... Η προσευχή τι κάνει σε σένα; Σε ανεβάζει στον ουρανό, και τότε από τον ουρανό κατεβάζει στην ψυχή σου το θείο φως. Ποιοί είμαστε, τι είμαστε, που πορευόμαστε; Που μας οδηγούν οι μέρες και οι νύχτες μας; Που τρέχουμε; Είτε θέλεις είτε δεν θέλεις, είτε θέλω είτε δεν θέλω, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την μέρα να κυλήση. Σε παίρνει, σε παίρνει. Που; 

Να, η αγία νηστεία είναι μπροστά μας. Και εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή η αγία οδός φέρει στην Ανάστασι του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ιδού Φως πάνω από κάθε φως! Διότι με την Ανάστασί Του ο Κύριος κατηύγασε όλους τους κόσμους με το θείο Του φως. Κατηύγασε όλη την κτίσι, κατηύγασε όλα τα όντα, κατηύγασε τους ανθρώπους, κατηύγασε τις ψυχές μας, κατηύγασε τα άστρα, τους ουρανούς, τα πουλιά, τα φυτά, τα ζώα. Όλους τους κόσμους κατηύγασε, και έδειξε τι; Με την Ανάστασί Του ο Κύριος φανέρωσε το τελευταίο και τελικό μυστήριο της υπάρξεώς μας. Έδειξε τι πρέπει κάθε ένας από εμάς να γνωρίζη και να κάνη. Αυτό είναι το μόνο που μας μένει. Όλα τα άλλα μας τα κλέβει και τα αρπάζει ο θάνατος. Όλα. Ενώ αυτό ο Κύριος το προσφέρει σε όλους. 

Η κάθε αμαρτία είναι σκοτισμός της ψυχής, ενώ κάθε αρετή είναι μεταμόρφωσις της ψυχής. 

Υπερηφάνεια, –αυτό είναι φρίκη! 

Σκληροκαρδία, –αν φωλιάση στην ψυχή μου και στην ψυχή σου, ω! μοιάζει με το πιο βαθύ σκοτάδι, για το οποίο ο Σωτήρας μιλάει στο άγιο Ευαγγέλιό Του. Κόλασι! 

Σκληροκαρδία, οίησις, φιλαυτία, –να ξέρης, αδελφέ και αδελφή, ότι όλα αυτά είναι η δική σου μικρή κόλασις. Κουβαλάς μέσα σου την κόλασι.  ...